Leg i naturen

 

Vortex henter gerne inspiration i naturens egne legepladser. Til alle tider har børn og voksne kunne finde på lege i naturen, og derigennem kunne opdage og opleve elementer, der bidrager til social, følelsesmæssig og kognitiv udvikling.

 

Naturens legeplads

Der var engang … Dengang naturen var den eneste legeplads vi nogensinde havde brug for. Og det er derude, i selveste Moder Natur, at Vortex har fundet inspiration og filosofi til det spændende design og de mange legemuligheder indbygget i konceptet Water Journey®.

At finde små fine sten i vandkanten, at hoppe fra sten til sten, at løbe langs en å eller at plaske glad rundt i en lille sø – vi husker sikkert alle de spændende oplevelser i barndommens univers. For på naturens legeplads kunne vi selv påvirke elementerne og skabe vores egen lille verden med leg. Som børn, der var fordybet i naturen, lærte vi os selv en hel masse om leg og det hele gav os en dybere forståelse for, hvordan verden omkring os er og fungerer.

Ikke ret meget kunne stimulere os mere og bedre end de former og strukturer, som naturen gav os. Og af alle de mange muligheder og elementer, havde vandet oftest den stærkeste tiltrækning: der blev sprøjtet, hældt, plasket og fyldt spande og kander.

Vi mennesker elsker vand – de mange fornemmelser af vand, de mange teksturer og de mange lege og begejstrede hvin og grin – vandet rører os og rør også vores fantasi.

 

Et spørgsmål om adgang

Nu, hvor vi som voksne har fået egne børn, ønsker vi at de skal lære og udforske med udgangspunkt i de samme oplevelser af natur, vi selv havde som børn.

Men for mange af os byboere, kræver kontakt med naturen halvlange køreture og plads i kalenderen, og derfor bliver det ofte kun lejlighedsvis og blot en sjælden gang ind i mellem alt det andet vi også skal nå, at vi kommer afsted.

Hertil kommer, at åbenbare farer som tvivlsom vandkvalitet, tilgængeligheds problemer og den slags, gør det vanskeligere for nye generationer at udforske naturlige vandområder sikkert og på egen hånd.

Som reaktion på dette moderne ”natur underskud” har mange arbejdet på at skabe vandlege i sikre og let tilgængelige miljøer. Og ofte ser vi anlæg til vandleg, hvor man har forsøgt at genskabe muligheden for adgang til naturlige interaktioner med vand, men ikke rigtigt er kommet helt i mål.

 

En ”naturlig” løsning

En lang række af de vandlegsanlæg, der er installeret og findes rundt omkring, indeholder enkelte elementer af de mange muligheder med vand, men ofte savnes meget vigtige funktioner og detaljer.

Leg i naturen engagerer os, fordi vi skal finde på og være aktive. I gamle dage skulle vi finde et blad fra et træ og sende det afsted med en vandstrøm. Med kviste og mudder skulle vi lave dæmninger og forhindringer, og med vandet kunne vi få spændende ting til at ske. Endeløs leg og fascination.

Specialisterne fra Vortex har ihærdigt arbejdet på at udvikle og genskabe de samme dynamiske og spændende elementer, som med vandleg i naturen. Det er blevet til produktserien Water Journey®. De i alt 4 forskellige versioner af Water Journey® er til småbørn og tilbyder og viser vand, der bevæger sig næsten som i naturen – det flyder, strømmer og bøjer sig i noget nær endeløse kombinationer. Og ungerne elsker det og kan blive ved at lege længe. Ganske som i ”de gode gamle dage”.

Water Journey® er inspireret af naturlige vandløb, kilder, vandfald og kaskader af vand, der tilsammen tilbyder mange forskellige legeelementer og hele tiden forandrer sig, i takt med at børn interagerer med de forskellige dele af anlægget. Disse anlæg er mest til småbørn, men tiltrækker ofte alle aldersgrupper, fordi de mange muligheder drager og begejstrer enhver.

Fordi det er nul-dybde-anlæg, kan forældre slippe ungerne løs og bekymringsløse se deres børn lege, samarbejde, konkurrere, løse problemer og lære noget nyt, fordi Water Journey® nærer de naturlige og nysgerrige instinkter, på samme måde som den store naturlige verden gør det.

Og børnene reagerer med dybt engagement, længere legetid og store smil …

 

Den Blå Planet har en Water Journey®

 

 

XXXXX